Soğuk havalarda cildinize ışıltı veren gıdalar

0
Soğuk havalarda cildinize ışıltı veren gıdalar
Akneyi önlemek için ay çekirdeği, pürüzsüz bir cilt için ise bal kabağı tüketin...

Sonbahar ve kış aylarında cilt sağlığını korumak için bakım uygulamaları kadar beslenme düzenine de dikkat etmek gerekiyor. Mevsim meyve ve sebzeleri ile doğadan gelen sağlık cildi pürüzsüz ve ışıltılı bir görünüme kavuşturabiliyor.

Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dr. Dyt. Yonca Sevim'in verdiği bilgilere göre, doğal ve sağlıklı gıdaların sağlığa sayısız katkısı bulunmaktadır. Fitokimyasallar, polifenoller, antioksidan ve antiinflamatuar öğeler, çeşitli metabolizmaları etkileyerek cilt sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Elde edilebilir sonuçların gözlenmesi için belirli dozda bileşene ve kullanım süresine ihtiyaç vardır. Kış aylarında daha parlak ve ışıltılı bir cilt için sofralarda bulundurulması gereken gıdalar şu şekilde sıralanabilir:

Çiğ Pancar Suyu: 

Pancarın toksin atıcı ve dolaşımı düzenleyici etkisi vardır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini artırdığı için cilde ışıltı ve canlılık verir. 400 ml çiğ pancar suyu, cildin 12 saat boyunca daha pürüzsüz ve güzel gözükmesini sağlayabilir. Suyunu içemeyenler için diri haşlanmış pancar salatalara eklenebilir veya rendelenip yoğurt ile birlikte tüketilebilir.

Portakal Kabuğu: 

Portakal kabuğundan elde edilen yağların UV koruyucu özelliği vardır. Portakal kabuğu tüketen kişilerde yüzde 33 oranda daha az skuamoz hücreli cilt kanseri gözlenmiştir. Aynı etki meyveyi yiyenlerde veya suyunu içenlerde de ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda portakal, limon veya turunçgiller, C vitaminini yüksek oranda içerir. C vitamini antioksidan özellikleri yanında kollajen üretimini destekleyerek cilt sağlığını birçok yönden destekler. Her gün en az bir adet limon, portakal, turunç gibi limonoid grubu meyve tüketilmelidir. Meyveler çok iyi yıkanıp, kabuklarının da bir kısmı yenmeye çalışılmalıdır.

Kırmızı Et: 

Doğal ortamda beslenmiş besi hayvanlarının etlerinin Omega 3 ve omega 6 oranı daha yüksektir. Yağ oranı daha dengeli olan bu etler, aynı zamanda yüksek kalitede protein içerirler. Bu protein ise kolajen ve elastin üretiminde kullanılarak cildin daha gergin ve daha az kırışık olmasını sağlar. Haftada 3 gün, günlük bir el büyüklüğünde yağsız dana eti, kızartma işlemi uygulanmadan, sebzelerle birlikte pişirilebilir. Fırında, tencerede, yağsız tava veya doğru ızgara yöntemi uygulanabilir.

Kivi: 

C vitamini deposu olan kivi, ince çizgileri düzelten ve cildin kalitesini artıran kollajen sentezinde önemli rol oynar. Her gün bir adet kivi, özellikle yürüyüşte veya egzersizden 30 dk. önce alınırsa daha da etkili olacaktır.

Bal Kabağı: 

Betakarotenin en iyi kaynağı pişmiş bal kabağıdır. 100 gram pişmiş kabak, günlük A vitamini ihtiyacını yüzde 400 oranında karşılar. A vitamini cilt hücrelerinin yenilenmesi için elzemdir. Cildi yumuşatır, pürüzsüzleştirir ve kırışıklıkların azalmasını sağlar. Çorbalarda ve sebze yemeklerinde kullanılabilir. İçeriğindeki A vitamininden ve diğer öğelerden yararlanabilmek için muhakkak yağa ihtiyaç vardır. Zeytinyağı kullanımı daha faydalı olacaktır.

Havuç:

Karotenoid ve A vitaminlerini yüksek içeren havuç gibi turuncu sebze ve meyveleri yüksek oranda tüketen kişilerin cilt renklerinin daha sağlıklı gözüktüğü ve daha parlak olduğu gözlenmiştir. Çorba, salata ve sebze yemeklerinde kullanılabilir. İçeriğindeki öğelerin emilebilmesi için yağa ihtiyaç vardır. Bu yağın zeytinyağı olarak seçilmesi gerekmektedir.

Yumurta: 

Yağı düşük, protein kalitesi yüksek bir gıda olduğundan cilt sağlığında vazgeçilmezdir. Cilt yapısını ve kolajen sentezini destekler. Diyetteki her 17 gramlık ihtiyaç fazlası yağ artışı kırışıklıkların yüzde 28 oranında artmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yumurta biotin içeriği sayesinde de ciltteki yaşlanmayı geciktirir. Besin öğesi kayıplarını önlemek adına haşlama veya çılbır yöntemi ile pişirilmelidir. Yumurta çok haşlanırsa sarısı yeşile dönmekte ve besleyici özelliği azalmaktadır. 8-10 dk. haşlamak yeterli olacaktır.

Ay Çekirdeği: 

Aknesi olan kişilerde yapılan tespitler sonucu kişilerin E vitaminlerinin çok düşük olduğu saptanmıştır. Ay çekirdeği E vitamininin en zengin kaynağıdır. E vitamini akneye sebep olan inflamasyon ile savaşmaktadır. 30 gram ay çekirdeği günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 37’sini karşılamaktadır. Tuzsuz ve çiğ taneler tercih edilmelidir. Ayıklanmış 1 yemek kaşığı veya 2 yemek kaşığı tüketilmelidir. Çekirdeğin de yağ demek olduğu unutulmamalıdır. Gün içerisindeki diğer yağ kaynaklarını dikkatli tüketmek gerekmektedir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
advertise

#buttons=(Kapat !) #days=(20)

Web sitesi, deneyimi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !