Kışın İçinizi Isıtacak İçecek Önerileri

0

Kışın İçinizi Isıtacak İçecek Önerileri
İnsanlar kış aylarında daha sık hastalanırlar çünkü havaların soğuması ile birlikte vücudun direnci de azalır. Bununla birlikte kış aylarında kişiler daha az hareket ederek daha fazla iç mekanlarda vakit geçirirler. Bu durum da kişilerin yetersiz güneş ışığı almasına neden olur ve D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Ayrıca, kış aylarında bazı enfeksiyonlar daha yaygın bir şekilde görülür. Örneğin, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu hastalıkları, bahar ve yaz aylarında daha az görülen enfeksiyonlardır. Kapalı ortamlarda kişiler arasında daha kolay yayılabilmektedirler. Ayrıca, kış aylarında havadaki nem oranının düşük olması cildin kurumasına da neden olabilmektedir. Bu olay da cildin direncini azaltır ve enfeksiyonlara daha açık hale getirir. Kış aylarında kişilerin vücut direncinin azalmasının genel nedeni olarak, yaz aylarında alınan güneş ışığının az olması ve buna bağlı olarak melatonin hormonunun üretiminin düşmesi gösterilebilir. Melatonin hormonu vücudun saat ritmini düzenler ve uyku düzenini etkiler. Melatonin hormonunun azalması kişilerin uyku düzeninde bozukluklara neden olabilir ve bu durum da kişilerin vücut direncini azaltır. Bu nedenle uzmanlar tarafından kışın sık sık sebze ve meyve tüketilmesi önerilir. Özellikle C, D ve demir vitamini içeren gıdalar vücudun direncini arttırır. Tüm bunlara ek olarak, kişilerin kış aylarında vitamin ve mineral bakımından zengin içecekler tüketmeleri de aynı oranda önemlidir. Özellikle kış çayı çeşitleri bağışıklık destekleyici etkileri ile sağlığa önemli faydalar sunar.

En Güzel Kış İçecekleri

Kış aylarının soğuk günlerinde içinizi ısıtacak en güzel içecek önerilerini sizler için derledik. İçimi lezzetli ve son derece keyifli içecek çeşitleri aşağıda yer almaktadır.

  • Sıcak çikolata: Isıtılmış süt veya su ile hazırlanan sıcak çikolata çeşitleri, içinizi ısıtmakla kalmayıp enerji de verir.
  • Sıcak çay ve kahve: Soğuk günlerde bir fincan sıcak çay veya kahve içmek ısınmanız için ideal seçenekler arasındadır.
  • Sıcak meyve suyu: Üzüm suyu, elma suyu gibi meyveler komposto şeklinde tüketilebilir.
  • Sıcak süt: İçinizi ısıtmanın yanı sıra sağlıklı olması sebebiyle bağışıklığınızı da destekler.

Sıcak içecekler genellikle kahve, çay, süt, şerbet ve meyve suyu gibi malzemelerle hazırlanır. Söz konusu içecekler temel alınarak içerisine çeşitli aromalar, baharatlar ilave ederek tüketebileceğiniz diğer sıcak içecek türleri de aşağıdaki gibidir.

  • Glühwein: Almanya ve Avusturya gibi bazı Avrupa ülkelerinde popüler olan bu içecek; kaynatılmış üzüm suyu, portakal, tarçın, karanfil gibi baharatlarla tatlandırılır.
  • Apple Cider: Taze elma suyu, tarçın, karanfil, nane eklenerek hazırlanan sıcak bir içecektir.
  • Feijoa Drink: Güney Amerika ve Yeni Zelanda kökenli bir meyve olan feijoa'nın meyve suyu, sıcak halde tüketilmektedir.
  • Chai: Daha çok Hindistan'da popüler olan bir içecektir. Süt, şeker, karanfil, kardamom, zencefil, kakule gibi tatlandırıcıların karışımı ile hazırlanır.
  • Earl Grey: Siyah çayın üzerine armut kabuğu ve bergamot aromaları eklenerek hazırlanan bir çaydır.
  • Lapsang Souchong: Çin'de üretilen, kurutulmuş meşe odununda kurutulan, kahverengi bir çay çeşididir.
  • Masala Chai: Çay, süt ve çeşitli baharatların karışımından oluşan Hint kahvesidir.
  • Rooibos: Güney Afrika'da yetişen bir bitkinin yapraklarından yapılan, sadece çay olarak kabul edilmeyen lezzetli ve kafeinsiz bir çay çeşididir.
  • Kamomil Çayı : Genellikle sakinleştirici ve rahatlatıcı etkileri ile bilinen bu çay, soğuk kış günleri için ideal içeceklerdendir.
Kışın İçinizi Isıtacak İçecek Önerileri

Bitki Çayı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitki çayları vücuda olan yararlı etkileri ile bilinse de doğru şekilde tüketilmediği durumlarda bir takım zararları olabilir. Bitki çayı tüketirken dikkat etmeniz gereken noktalar aşağıda yer almaktadır.

  • Hamile ve emziren kadınlar, bitki çaylarını içmeden önce doktorlarına danışmalıdır, çünkü bazı bitkiler hamilelik sırasında yasak olabilir.
  • Çocuklar ve yaşlılar için bitki çaylarının dozunun daha dikkatli ayarlanması gerekir, çünkü bu gruptaki kişiler daha hassas olabilir.
  • Bitki çayları genellikle yüksek miktarda vitamin, mineral veya diğer bileşenleri içerebilir. Bu nedenle kişiler önerilen dozun üstüne çıkmamalıdır.
  • Bazı bitki çayları kişilerin kullandıkları ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu konuda doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Gül çayı gibi alerjik reaksiyon gösterebilecek bitkiler tüketilmeden önce dikkatli olunmalı, uzman tavsiyesi alınmalıdır.

Bitki Çaylarının Bağışıklı Sistemine Sunduğu Katkılar

Bitki çaylarının bağışıklık sistemimiz üzerinde çeşitli yararları ve olumlu etkileri bulunur. Söz konusu faydalar; kişilerin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, kronik bir hastalığının olup olmamasına göre değişkenlik gösterebilir. Doğru dozda ve doğru demleme yöntemi ile tüketilen bitki çaylarının sunduğu olumlu katkıları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

  • Papatya, rezene, melisa gibi çayların sakinleştirici ve rahatlatıcı etkileri vardır. Stresi azaltmaya yardımcı olurlar.
  •  Valerian root tea çayı da rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Genellikle uyku düzenini sağlamak için kullanılabilirler.
  • Nane ve adaçayı, bağışıklık sistemini destekler. Vücut direncini arttırır, enerji verir.
  • Kuşburnu mide sağlığına olumlu katkılar sunar. Yemeklerden sonra rahatlatır.
  • Birçok bitki çayı, antioksidan içermektedir. Bu antioksidanlar vücudu zararlı maddelerden korur ve hücre hasarını azaltır.
  • Okaliptüs çayı cildi besleyerek onarılmasına yardımcı olur. Cilt bariyerini güçlendirmeye etkiler sunar.
  • Çay ağacı, yeşil çay gibi türler anti-aging etkileri ile bilinir. Aynı zamanda metabolizma hızını arttırmaya katkı sağlar.

Yukarıda sıraladığımız faydalar her bünye için geçerli olmayabilir. Bitki çayı tüketimi öncesinde bir uzmandan tavsiye ve görüş almanız, sağlıklı bir deneyim için yararlı olacaktır. Bitki çaylarının yanı sıra kış aylarının en lezzetli içeceklerinden biri olan salep fiyatları konusunda da araştırma yapabilir, sevdiklerinizle birlikte keyifle tüketebilirsiniz.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
advertise

#buttons=(Kapat !) #days=(20)

Web sitesi, deneyimi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !