Lazer Epilasyon Hatası Nedeniyle Şikâyetçi Olmak

0
Lazer Epilasyon Hatası Nedeniyle Şikâyetçi Olmak

Özellikle son zamanlarda istenmeyen tüylerden kurtulmak için hem erkekler hem de kadınlar tarafından yaptırılan lazer epilasyon işlemi doğru bir şekilde yapılmadığı zaman kişilerde sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle vücutta yanık oluşması en sık rastlanan problemlerdendir. Bu yazımızda lazer epilasyon işlemlerindeki hatalarda mağdur olan kişilerin haklarına yönelik bir bilgilendirme yapacağız.

 

Lazer epilasyon işleminden sonra vücudunda yanık oluşan veya başka herhangi bir sağlık sorunuyla (vücutta morluk, renk değişikliği, deformasyon vb.) karşılaşan kişi lazer işlemi yapan kişi veya işletmeyi şikâyet etme hakkına sahiptir. Bu şikâyet, taksirle yaralama olan TCK 89. madde birinci fıkraya göre yapılmaktadır. Lazer epilasyon işlemi uygulayan kişi ve işletmenin kusurlu olması gerekmektedir. Kusuru bulunmayan kişi veya işletme herhangi bir ceza almayacaktır. Lazer epilasyon hatası nedeniyle işlenen taksirle yaralama suçu şikâyete tabidir. Mağdurun şikâyeti olmadan kişi veya işletme hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmayacaktır. Ancak suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmaz.

 

Lazer Epilasyon Hatası Nedeniyle Tazminat Davası

 

Lazer epilasyon işleminin hatalı şekilde yapılması sonucu yanık oluşması veya başka bir sağlık sorunuyla karşılaşılması durumunda ve diğer koşulların da uygun düşmesi halinde mağdur kişi tazminat davası açabilecektir. Mağdur kişinin, yapılan lazer epilasyon işlemi nedeniyle bir maddi kaybı olması halinde maddi tazminat isteyebilecektir. Örneğin; Oluşan yanık nedeniyle tedaviye harcanan giderler.

 

Mağdur kişinin manevi tazminat isteme hakkı da vardır. Mağdurun bedensel bütünlüğünün zedelenmesi nedeniyle; hak ve nesafet ilkeleriyle bağlı kalınarak, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, işlemi yapan kişinin kusurlu eyleminin mağdurda uyandırdığı elem ve ızdırabın derecesi, mağdurun toplumdaki yeri, kişiliği, hassasiyet derecesi göz önüne alınarak mağdur yararına makul bir manevi tazminata hükmedilmesi gerekmektedir. Lazer epilasyon hatası nedeniyle oluşan yanıklar veya diğer komplikasyonlar genellikle basit tıbbi müdahale ile iyileşebilecek şekilde olan durumlardır. Bu nedenle mağdur lehine yönelik yüksek bir manevi tazminat alınamamaktadır.

 

Bu gibi konularda isterseniz bizimle online olarak iletişime geçebilir isterseniz de Bakırköy Avukat ve Hukuk ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Lazer EpilasyonHatası Nedeniyle Tazminat Davasında Görevli Mahkeme

 

Lazer epilasyon hizmeti niteliği gereği, tedavi veya estetik amaçlar dışında yapıldığında davaya bakmaya genel mahkeme değil Tüketici Mahkemesi görevlidir.

 

Lazer Epilasyon Hatası İle İlgili Yargıtay Kararları

 

1-) Görevli mahkeme Tüketici mahkemesidir.

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2017/2328 Esas - 2017/4047 Karar

Somut olay değerlendirildiğinde; davacının yasada tanımlanan şekilde tüketici ve davalının da satıcı (hizmet sağlayıcı) olduğu anlaşılmaktadır. Sözleşme ve dava dilekçesi içeriğine göre lazer epilasyon hizmeti niteliği gereği, tedavi veya estetik amaçlar dışında yapıldığında davaya bakmaya genel mahkeme değil tüketici mahkemesi görevlidir. (Nitekim bkz. Yargıtay 13. HD 11.09.2012 tarih 2012/18626-19294 E-K sayılı kararı) Taraflarca ileri sürülmese bile görevin yargılamanın her aşamasında resen gözetilmesi gerekir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. O halde mahkemece işin esasına girilmesi gerekirken görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.


2-) Lazer Epilasyon İşlemi Yapan Kişi veya İşletmenin Kusuru Bulunmaması Halinde Ceza Verilmez.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2019/8824 Esas - 2021/2015 Karar

Taksirle yaralama suçundan sanığın beraatına ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü;

Olay günü katılanın, sanığın güzellik uzmanı olarak çalıştığı güzellik merkezinde lazer epilasyon yaptırdığı, yapılan epilasyon sonrası katılanın yüzünde kızarıklık ve morarma başlaması üzerine ilçe devlet hastanesine giderek tedavi gördüğü, yüzünde meydana gelen yaralanma sebebiyle sanıktan şikayetçi olduğu, tarafların uzlaşamadığı, alınan adli rapora göre; basit tıbbi müdahale ile giderilebilir ve yüzde sabit iz kalacak şekilde yaralandığı olayda; dosyanın Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Kuruluna gönderildiği, Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenen raporda; ‘’...vücuttaki kılları kalıcı olarak yok etmek amacıyla yapılan lazer epilasyon işleminden sonra lazer uygulanan bölgede yanıklar, hipo veya hiperpigmente lezyonlar, renk değişikliği, deformasyonlar gelişebileceği, gelişen lezyonların her türlü özene rağmen oluşabilen, herhangi bir tıbbi kusura ve ihmale izafe edilemeyen komplikasyonlar olarak nitelendirildiğinin tıbben bilindiği, kişiye yapılan lazer epilasyonun tıp kurallarına uygun yapıldığı, ‘’anlaşılmakla, mahkemenin kabul ve takdirinde isabetsizlik bulunmamaktadır.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
advertise

#buttons=(Kapat !) #days=(20)

Web sitesi, deneyimi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !
Bumerang - Yazarkafe